Elefanter under hammeren gav 1,7 millioner kroner til psykisk sygdom
’Medusas Øje’, ’Baglæns Knud’, ’Cambodia Fauna’ og resten af den multikulørte elefantflok, du har set i Aarhus hele sommeren, var på auktion i Hermans i Tivoli Friheden i Aarhus tirsdag aften. Byderne havde den store pengepung fremme, og det blev til i alt 1,7 millioner kroner til mennesker med psykisk sygdom.
28 elefanter på auktion
”En elefant kom marcherende”, sang fodboldikon og aftenens vært Flemming Povlsen på vej ind på scenen. En fuld sal i Hermans i Tivoli Friheden og en lige så velbesøgt onlineauktion var klar til at byde på de 28 elefanter, der skulle under hammeren. Bruun Rasmussens auktionarius Peter Beck styrede slagets gang, og elefantkunstværkerne stod som en farveeksplosion midt i det hele tirsdag aften i Aarhus.
Bydere i salen og bydere online holdt sig ikke tilbage, mens den ene elefant efter den anden røg afsted til nye hjem. Der kom et par gange det, auktionarius betegnede som ”lammerbud” – som fx da det allerførste bud på elefant nr. 9, Mads Edingers ’We all alone, together’, lød på 50.000 kroner.
De tre elefanter, der gik for de højeste priser, var den danske grafittikunstner SWETs ’Unforgettable Green’, kunstneren Mormors ’Tennessee Moon’ og ikke mindst kunstnerikonet Hans Krulls værk ‘Elefanten, der drømte den var en sommerfugl’, der gik for 100.000 kroner hver.
Da hammerslaget på 75.000 kroner lød over aftenens sidste elefant, Björk Hijoorts ’As Above’, nåede auktionens resultat op på 1.703.000 kroner. Et beløb, der overgik alle forventninger:
”Tusind, tusind tak! Det kommer så mange børn, unge og voksne med psykisk sygdom tæt inde på livet til gode”, sagde en overvældet direktør for Psykiatrifonden, Marianne Skjold, fra scenen i Hermans.
Psykisk sygdom må aldrig ødelægge liv
Som indledning på velgørenhedsauktionen fortalte hun historien om en 13-årig dreng, der ringede til Psykiatrifondens rådgivning og havde brug for hjælp. Han havde taget piller for at tage sit eget liv, men fortrød og fik hjælp af rådgiveren til at ringe 1-1-2. Hvis drengen ikke havde fået den hjælp, havde et ungt liv været forbi og mange andres ødelagt, som hun sagde, og satte ord på, hvorfor det er vigtigt for Psykiatrifonden at samle penge ind:
”Hvis vi vil være dem, der sammen skaber en verden, hvor psykisk sygdom ikke ødelægger nogens barndom, deres uddannelse, deres muligheder for at få et arbejde, ødelægger deres familie. Hvis vi vil skabe en verden, hvor psykisk sygdom ikke ødelægger liv. Så koster det penge.”
Psykisk sygdom får alt for ofte lov til at ødelægge liv. Det gør den blandt andet, fordi psykisk sygdom kan være svært at tale åbent om. Udtrykket ’elefanten i rummet’ er kernen i ’Find elefanten – oplev Aarhus’. Et billedligt udtryk, hvor elefanten er symbol på det, vi ikke så gerne vil tale om, men som fylder så meget, at det er svært at komme udenom.
Elefanterne flytter hjemmefra
Velgørenhedsauktionen var kulminationen på sommerens kunstevent i Aarhus, hvor i alt 30 elefanter, dekoreret af danske og internationale kunstnere fra Michael Kvium over Mormor til Wuper Kec, kunne ses overalt i Aarhus. De kommende dage flytter elefanterne hjemmefra og ud til deres nye hjem.
Psykiatrifonden, Aarhus Kommune og organisationen Wild in Art stod bag, og uden den lange række af event- og skulpturpartnere, som blandt andre talte Aarhus Øje, Salling Group, AGF, Cabinn, Magasin, Nordea og Tivoli Friheden, havde det været umuligt at skabe ’Find elefanten – oplev Aarhus’.
– Vi skal tale åbent om det, der er svært
“Jeg har set mange af elefanterne i Aarhus sommeren over, og jeg synes, det er et stærkt og vedkommende event. Vi skal tale åbent om det, der er svært. Det er vigtigt. Derfor sagde jeg også ja, da Psykiatrifonden spurgte mig, om jeg ville være med. På den måde kan jeg være med til at sikre, at flere med psykisk sygdom får den hjælp, de har brug for.”
– Flemming Povlsen, tidligere landsholdsangriber, indfødt aarhusianer og vært ved auktionen
Din støtte er uundværlig
Psykiatrifonden kæmper for, at psykisk sygdom aldrig ødelægger liv. Overskuddet fra auktionen hjælper med at give konkret hjælp og rådgivning. Og samtidigt sikre bedre og hurtigere behandling til de mange, der bliver ramt, og som ofte skal vente alt for længe på den nødvendige støtte.
”Vi er meget glade for den begejstring, elefanterne har skabt i hele Aarhus. Og vi har fået mange positive beskeder om budskabet om ’elefanten i rummet’ – at tale åbent om psykisk sygdom, svære tanker og følelser. Det er kernen i Find elefanten – oplev Aarhus.”
– Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden
Kunstnere
Værkerne er vidt forskellige, men fælles for dem er, at de bringer overraskelse, smil og eftertanke. Hver elefantskulptur er et unikt værk, som er lavet af en række spændende kunstnere.
Skulpturer
Flere spørgsmål?
Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.