Mød kunstnerne

Peter Birk 

Peter Birk (f. 1985) er en dansk, autodidakt kunstner, der har baggrund i det danske graffiti-miljø. Han har flere solo- og gruppeudstillinger bag sig, både i ind- og udland. Birk er særlig kendt for at være nysgerrig i sit arbejde, hvor han har en kreativ tilgang til farver og materialer, hvilket skaber en særlig og unik stemning i værkerne.

Graffiti på hjernen

Peter Birk blev som voksen diagnosticeret med ADHD. Nu forstår han, hvorfor hans liv udviklede sig, som det gjorde – og hvordan han er blevet succesfuld som kunstner og gallerist. Nu er han også en vigtig del af Psykiatrifondens store event ’Find elefanten’.

Telefonen ringer et øjeblik, før Peter Birk tager den. Han spørger venligt, om vi kan ringes ved, for han har lige travlt med et kunstværk, og når han først er fordybet, vil han gerne blive i fordybelsen. Han begynder alligevel at fortælle lidt, det ene ord tager det andet, og pludselig er der gået en halv time. Peter Birk er nemlig et menneske med stor energi, mange historier og en lyst til at fortælle.

I mange år bestod Peter Birks liv af at male graffiti, og han var kendt i graffitimiljøet i både ind- og udland. Han var også kendt i flere af de danske fængsler, for det lykkedes ikke altid at undslippe politiet. I dag er den 38-årige aarhusianer anerkendt kunstner og en af ejerne af Galleri Grisk. Og så er han en af de mange danskere, der sent i livet er blevet diagnosticeret med ADHD.

For et par år siden hørte han tilfældigvis en podcast om en kvinde, der som voksen havde fået diagnosen:

”Det var 45 minutter med et andet menneske, der egentlig talte om mig. Sådan har jeg det sgu da også!”

Peter Birk hørte podcasten en ekstra gang og sendte den til både sin mor og en god veninde:

”De sagde begge to: ’Det er jo dig, de taler om!’ Så jeg begyndte at dykke ned i det og blev udredt, og nu kan jeg se, at jeg uden at vide det har levet et liv med ADHD, hyperfokus, risikovillighed og det ene og det andet.”

Som barn var Peter Birk meget energisk: ”Men jeg kunne godt finde ud af at gå i skole og løb ikke rundt på væggene, så ingen talte om ADHD dengang. Men jeg har altid følt mig anderledes og forkert på en måde. Nu har jeg en meget bedre forståelse af, hvem jeg er. Min drivkraft og min indre ild i alt, hvad jeg foretager mig, stammer fra min ADHD. Der er så mange kvaliteter i det. Jeg har selvfølgelig også problemer, men jeg kan love dig, at jeg har fået mange gode ting ud af det.”

Læs mere under billederne …

Peter Birks elefant kan blive din

Når Find elefanten er ved at være slut, samler vi alle elefanterne til en stor auktion, hvor du eller din virksomhed kan købe elefanterne. Auktionen, som finder sted i september, er til fordel for Psykiatrifonden.

Jagten på dopamin

Som 9-årig havde han fundet ud af, at han var god til at tegne. Han fandt også ud af, at der var noget, der hed graffiti, og det gav ham både mulighed for at udtrykke sig, blive en del af et miljø og ja, føle sig lykkelig:

”Jeg har manglet dopamin i hjernen og ledt efter det. Jeg tog til Berlin og prøvede at finde ud af, hvordan man kom ned i U-Bahn, altså ned til metroen, jeg drev gæk med vagterne og så videre. Graffiti var mit drug, men jeg vidste jo dybest set ikke, hvorfor jeg gjorde det. Men det var et adrenalinrush uden lige.”

Peter Birk vil ikke glorificere graffitilivet. Han var trods alt i fængsel i sammenlagt tre år. Men han fandt noget, der gav mening for ham, i en verden, der ellers ikke var indrettet til ham: ”Jeg fandt noget, jeg var pissegod til, og hvor jeg kunne være mig selv.”

Mange forbinder måske ikke disciplin med graffiti, men det var hårdt arbejde for Peter Birk. ”Det gælder om at være god til at gøre det samme igen og igen. Og i dag er jeg god til at arbejde, god til at holde aftaler og god til at være punktlig.”

Efter Peter Birk blev diagnosticeret med ADHD, har han fået mulighed for at blive klogere på sig selv: ”Jeg har slugt alt, hvad der var af lydbøger og podcasts om det, for det var svært at få nok info hos min læge. Nu arbejder jeg med al den her nye viden, jeg har fået.”

Han giver et eksempel: For nylig var han med sin familie i Tyskland, og hvor han efter eget udsagn havde været forfærdelig at have med på sådan en tur for få år siden, er det helt anderledes i dag. Før ville han være endt i diskussioner hele tiden, men nu kan han se, hvad der trigger ham, og hvornår han skal give sig selv og hovedet en pause.

”Jeg kan fortælle familien, at jeg lige skal trække mig lidt og gå ud og lave noget, der ikke handler om vandrutsjebaner og råbende børn. Så kan jeg lave noget andet et par timer og komme tilbage og være godt selskab igen. Den slags eksempler har jeg tusindvis af!”

Elefanten i rummet

Peter Birk ved godt, at alt i hans liv ikke er blevet uproblematisk som ved et trylleslag. Men han forstår sine styrker og begrænsninger bedre:

”Jeg har godt styr på min karriere, men jeg vil måske gerne have lidt mere styr på mit privatliv, for det er altid kommet i anden række. Jeg har haft svært ved at binde mig, men jeg har jo først nu lært om mig selv, at jeg har haft et stort behov for at kunne trække mig.”

Peter Birk håber, at han også kan inspirere andre: ”Jeg vil gerne være med til at udbrede kendskabet til det her, også det positive budskab. Jo, der er mange frustrerende ting i livet med ADHD, men der er fandme også mange gode ting.”

Derfor er det ekstra vigtigt for ham at være en del af sommerens store event ’Find elefanten’, hvor han og flere af kunstnerne fra hans galleri er med til at male de mange skulpturer i Aarhus, der skal være med til at sætte fokus på mental sundhed og psykisk sygdom. Elefanterne skal være med til at starte samtaler og skabe forståelse. Og som Peter Birk siger på godt jysk:

”Jeg har virkelig undgået mange trælse situationer på det seneste, fordi jeg har fået mulighed for at forstå mig selv bedre. Jeg styrketræner for at holde min krop i orden, og jeg spiser sundt. Så hvorfor skulle jeg ikke også gøre noget godt for min hjerne?”

“Graffiti var mit drug, men jeg vidste jo dybest set ikke, hvorfor jeg gjorde det.”

Peter Birk

Kunstnere

Björk Hijoort 

Læs mere

Anita Viola Nielsen 

Læs mere

CMP ONE

Læs mere

Emil Langberg kock 

Læs mere

Hans Krull 

Læs mere

HNRX 

Læs mere

Kartelovic 

Læs mere

Lasse Centio 

Læs mere

Line Holtegaard 

Læs mere

Mads Edinger 

Læs mere

Maja Johanne Lauesen 

Læs mere

Michael Kvium

Læs mere

Mormor 

Læs mere

Peter Birk 

Læs mere

Phuc Van Dang  

Læs mere

Rune Lambrecht 

Læs mere

Some Other Waves

Læs mere

SWET 

Læs mere

Wuper Kec 

Læs mere
Om Aktiviteter Kunstnere Kontakt